STERRENHEMEL IN JULI 2001


Datum Zon op Zon onder
05 juli 05h 26m 22h 01m
10 juli 05h 31m 21h 58m
15 juli 05h 37m 21h 53m
20 juli 05h 43m 21h 47m
25 juli 05h 50m 21h 41m
30 juli 05h 58m 21h 33m
Maanfase Datum en tijd
Volle Maan 05 juli 17h 04m
Laatste Kwartier 13 juli 20h 45m
Nieuwe Maan 20 juli 21h 44m
Eerste Kwartier 27 juli 12h 08m


Planeten
Mercurius komt op 9 juli op haar meeste westelijke punt en is dan heel goed 's morgens te zien. Dat wil zeggen voor zonsopkomst dus vroeg opstaan. Een verrekijker kan heel handig van pas komen bij het zoeken naar de planeet. Rond 13 juli staat de planeet dicht bij Jupiter. Tot 22 juli is de planeet zeer helder, de laatste dagen van de maand komt ze weer te dicht bij de Zon. Ze staat in het sterrenbeeld Tweelingen en de laatste paar dagen in Kreeft.
Venus is ook in de ochtenduren te vinden in het oosten. Aan het eind van de maand komt ze zelfs 3 uur voor de Zon op. Op 14 juli staat ze dicht bij de ster Aldebaran en een dag later bij Saturnus. De hele maand is ze te vinden in Stier.
Mars is 's avonds laag in het zuiden te vinden dicht in de buurt van de ster Antares (Schorpioen), Beide zijn oranje maar de planeet is veel helderder.
Jupiter verschijnt weer 's ochtends in het oosten begin juli na weken van afwezigheid. Eerst in Stier en later in Tweelingen.
Saturnus komt een uur eerder op dan Jupiter in Stier en haar zichtbaarheid neemt toe. Zoals hierboven al gemeld staat de planeet op 15 juli dicht bij Venus.

Meteoren
Er is een flink aantal zwermen actief die niet zelden kleurige vuurbollen laten zien.
Tussen 3 juli en 15 augustus zijn de Alfa-Capricorniden actief. Dit is een kleine zwerm met vaak opvallend heldere en trage meteoren (vuurbollen!).
In dezelfde periode laten de Delta-Aquariden-zuid zich zien. Ook een kleine zwerm met trage en heldere, oranjekleurige meteoren of zelfs vuurbollen.
Vanaf half juli zijn er al Perse´den te verwachten die hun maximum hebben in augustus.

Komeet!
Er is weer eens een komeet te zien met het blote oog. Dit keer gaat het om de komeet LINEAR (C/2001 A2). Niet zo helder als Hyakutake (1996) en Hale-Bopp (1997) maar het blijft altijd een bijzondere gebeurtenis.
Met het zoekplaatje hiernaast bij de hand kun je proberen de komeet vinden. Met het blote oog moet er wazig bolletje zichtbaar zijn zonder staart. Met een verrekijker met niet te grote vergroting (7x50) zal hij iets beter te zien zijn.
Je moet er wel vroeg voor opstaan (maar dat moest toch al om Mercurius te bekijken ) want de komeet is voor zonsopkomst zichtbaar in het oosten. Rond 11 juli komt de komeet op tegen 1 uur 's nachts maar wordt dan al snel minder helder.


Kalender
2 juli
De Maan staat ten noorden van de ster Antares (sterrenbeeld Schorpioen).

3 juli
De Maan staat ten noorden van de planeet Mars.

4 juli
's Morgens is er samenstand van Venus en de Pleiaden.
16 uur: De Aarde staat het verst van de Zon in het aphelium. De afstand is dan 1,016643 astronomische eenheden ofwel 152,1 miljoen kilometer.

5 juli
Vandaag is er een gedeeltelijke maansverduistering die niet in Europa zichtbaar is.

9 juli
Mercurius in haar grootste westelijke elongatie, dat wil zeggen op de grootste afstand van de Zon westelijk van de Zon. Dus voor ons 's morgens in het oosten te zien voor zonsopkomst.

12/13 juli
Mercurius staat dicht bij Jupiter. Jupiter is de helderste van de twee.
Iets hoger en rechts staan Venus en Saturnus in de buurt van de ster Aldebaran (sterrenbeeld Stier).

13 juli
Saturnus dicht bij de ster Aldebaran (sterrenbeeld Stier).

15 juli
Venus ten noorden van de ster Aldebaran (sterrenbeeld Stier).

17/18 juli
De Maan ten noorden van de ster Aldebaran (sterrenbeeld Stier).
Even daarna staat de Maan vlakbij Saturnus. Voor waarnemers in Zuid-Amerika zal de planeet bedekt worden door de Maan.
En vervolgens staat de Maan dichtbij Venus.

18/19 juli
De Maan staat dichtbij Jupiter. Bekijk dit 's morgens vroeg voor een mooie samenstand van de superdunne maansikkel en de heldere planeet. Links eronder kun je de planeet Mercurius vinden. Een verrekijker kan nuttig zijn.

19 juli
De Maan staat dicht bij Mercurius (ten noorden). Bekijk dit voor zonsopkomst.

26 juli
De Maan staat ten noorden van de ster Spica (sterrenbeeld Maagd).
De 'nipste' misser van de zomermaanden betreft planeto´de 2000 PH5, die vandaag op slechts 0,012 AE (1,8 miljoen km) langs de Aarde scheert.

30 juli
De Maan ten noorden van Mars. Bekijk dit 's avonds in het zuidwesten.


Versie 1.0.0 - ę 2001 Peter van der Wijst.