STERRENHEMEL IN APRIL 2001


Planeten
Mercurius staat dicht bij de Zon en is dus niet zichtbaar deze maand. De planeet bevindt zich gedurende de maand in de sterrenbeelden Waterman, Vissen en Ram.
Venus is morgenster deze maand. Zoals in het vorige maandoverzicht te zien stond ze eind Maart dicht bij de Zon om nu dus aan de andere kant van de Zon weer tevoorschijn te komen. De gehele maand is de planeet te vinden in het sterrenbeeld Vissen
Mars neemt in helderheid toe omdat de planeet in de loop van de maand dichter bij de Aarde komt. Ze komt op in de tweede helft van de nacht en is te zien tot de Zon opkomt. Ze beweegt zich van Weegschaal naar Schorpioen.
Jupiter en Saturnus zijn 's avonds in het westen te vinden. De helderheid blijft afnemen terwijl ze langzaam naar de Zon gaan.

Meteoren
De Lyriden worden verwacht tussen 16 en 25 april. Het is een kleine zwerm met een maximum op 22 april van zo'n 20 per uur. Zoals de naam al aangeeft lijken ze te komen uit het sterrenbeeld Lier. Aangezien het dan bijna Nieuwe Maan is, zullen ze goed te zien zijn.
Mogelijk dat je ook nog een paar vuurbollen te zien kunt krijgen van de Virginiden.Kalender
4 april
De Maan staat vanavond dicht bij de ster Regulus (Alpha Leonis).

7 april
Mars Odyssey gaat Mars mineralogisch onderzoeken vanaf oktober Als alles volgens plan verloopt, wordt vandaag de Mars Odyssey gelanceerd. Deze Marssonde moet in oktober bij Mars aankomen en deze mineralogisch onderzoeken. Klik hier voor meer informatie.

8 april
De Maan staat vanavond dicht bij de ster Spica (Alpha Virginis).

11 april
De Maan staat vanavond dicht bij de ster Antares (Alpha Scorpii).
Vandaag passeert planeto´de 2000 UL11 de planeet Mars op 0,093 AE (14 miljoen kilometer).

12 april
De Maan passeert de planeet Mars zeer dicht wat een mooie samenstand zal opleveren. Bekijk dit in de vroege ochtend voor zonsopkomst.
Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat Joeri Gagarin als eerste mens een volledige baan om de Aarde beschreef. Bovendien werd twintig jaar geleden de eerste Space Shuttle gelanceerd.

13 april
Planeto´de 2000 EE104 passeert de Aarde op 0,082 AE (12 miljoen kilometer).

15 april
Paaszondag
De vuistregel voor het bepalen van de paasdatum: de eerste zondag na de eerste Volle Maan die optreedt na of op 21 maart. Maar de dag van Volle Maan is volgens kerkelijke bepaling niet altijd gelijk aan de astronomische datum.

16 april
Jupiter in samenstand met Aldebaran (Alpha Tauri).

21-23 april
Lyriden (zie hierboven onder Meteoren).

25 april
De Maan staat vanavond dicht bij de ster Aldebaran (Alpha Tauri).

26 april
De Maan staat vanavond dicht bij Jupiter. Bekijk dit 's avonds in het westen.
Ook is het mogelijk om te proberen om de planeet overdag te zien vlakbij de Maan. Hier heb je wel een verrekijker voor nodig.


Versie 1.0.0 - ę 2001 Peter van der Wijst.