STERRENHEMEL IN FEBRUARI 2001


Planeten
Mercurius is aan het begin van de maand nog te zien. Ongeveer 5 februari verdwijnt hij in de avondgloed. De planeet is te vinden in de sterrenbeelden Waterman en Steenbok.
Venus schittert elke avond in het westen. De planeet gaat zo'n 4 uur na de zon onder en is te vinden in het sterrenbeeld Vissen.
Mars kun je 's morgens vinden in het sterrenbeeld Weegschaal (tegen het eind van de maand in Schorpioen). Voor zonsopgang is de planeet in het zuiden te vinden als een heldere rode ster.
Jupiter en Saturnus staan dicht bij elkaar in het sterrenbeeld Stier, dichtbij de Pleiaden. Jupiter is de helderste maar iets minder helder dan Venus.

Meteoren
Op het gebied van meteoren is er deze maand niet veel te verwachten. Een enkele meteoor kan er altijd wel voorbij komen maar er zijn geen meteoorzwermen.


Sterrenbeeld Tweelingen
Sterrenbeeld Gemini Een bekend wintersterrenbeeld is Tweelingen. Het staat hoog in het zuiden met de hoofdsterren Castor (alpha) en Pollux (beta). De zon is in dit sterrenbeeld te vinden van eind juni tot eind juli.
De ster Castor is met een kleine telescoop te zien als een dubbelster. In werkelijkheid is het een zesvoudige ster!

De baan van de Melkweg loopt er ook doorheen (Het is echter erg moeilijk om vanuit Nederland de Melkweg in Tweelingen te zien vanwege de lichtvervuiling). Je kijkt uit het Melkwegstelsel naar buiten. Recht ertegenover aan de andere kant van de hemel, als je door de Aarde heen zou kunnen kijken, staat het centrum van de Melkweg in het sterrenbeeld Boogschutter.

Het gebied in de buurt van M35

In het sterrenbeeld Tweelingen is onder andere de open sterrenhoop M35 te vinden. Deze is bij een donkere hemel met het blote oog te zien als een vlekje. Met een verrekijker zijn er echter de helderste sterren individueel te zien.


Eskimonevel NGC2392

Met een telescoop kun je op zoek gaan naar de Eskimonevel NGC 2392. Dit is een zogenaamde planetaire nevel, een ster die zijn buitenste lagen heeft uitgestoten aan het einde van zijn leven.
Kalender
2-4 februari
Voor de 25ste keer worden de Landelijke Sterrenkijkdagen georganiseerd. Op diverse plaatsen in het land is er gelegenheid om onder begeleiding door telescopen te kijken. Sterrenwachten, planetaria en universiteiten brengen via tentoonstellingen de sterrenkunde onder de aandacht van het grote publiek. Meer informatie hierover zal te vinden zijn regionale kranten en huis-aan-huis bladen.
Ook op teletekst 718 en bij Stichting De Koepel is meer informatie te vinden.

2 februari
Met helder weer is bij een sterrenwacht wellicht iets te zien van de komeet McNaught-Hartley die op deze dag zijn kleinste afstand tot de Aarde bereikt. Met een flinke verrekijker moet het object al te zien zijn in het sterrenbeeld Hercules.

12 februari
Voor deze datum staat iets zeer speciaals gepland: de 'landing' van ruimtesonde NEAR op de planeto´de Eros!
De verwachting is dat er even daarvoor zeer fraaie foto's worden gemaakt van deze kleine planeet.

14 februari
Vandaag passeren twee planeto´den de Aarde op betrekkelijk geringe afstand: 2000 YG4 (20 miljoen km) en 1997 GH3 (22 miljoen km).

19 februari
Vijftien jaar geleden werd het Russisch ruimtestation Mir in een baan om de Aarde gebracht. Op 6 maart wordt ruimtestation gecontroleerd in de Stille Oceaan gedropt.
Tien jaar geleden (7 februari) viel het Russische ruimtestation Saljoet 7 terug naar de Aarde.

27 februari
Weer een 'nipte' misser: planeto´de 2000 RW37 passeert onze planeet op slechts 0,082 AE (12 miljoen km).
Vrijwel tegelijkertijd komen op iets ruimere afstand nog twee aardscheerders langs: 1998 WT (21 miljoen km) en 2000 EE14 (28 miljoen km).


Versie 1.0.0 - ę 2001 Peter van der Wijst.