Pluto - negende planeet vanaf de Zon


Perihelium 29.6327 AE
Aphelium 48.8654 AE
Siderische omlooptijd 248.02610 jaren
Synodische periode 366.735 dagen
Baansnelheid 4.749 km/s
Equatoriale straal 1160 km
Afplatting ?
Siderische rotatieduur 6d 09h 17m 38s
Helling equator op baan 119º 37'
Massa (Aarde=1) 0.00220
Gemiddelde dichtheid ~2010 kg/m³
Zwaartekracht oppervlakte (Aarde=1) ~0.067
Gemiddelde temperatuur ~38 K
Bondalbedo 48
Absolute Magnitude V(1,0) -1.01
Semi-diameter equator 1.60"
Magnetisch veld equator ? gauss
Pluto


De naam Pluto komt van Romeinse mythologie waar Pluto (Grieks: Hades) de god van de onderwereld was. De planeet kreeg deze naam omdat ze zo ver van de Zon staat en ze zich dus steeds in het donker bevindt. Tevens speelde mee dat PL de initialen zijn van Percival Lowell. Lowell heeft zich lange tijd bezig gehouden met de zoektocht naar Planeet X, de planeet die de afwijkingen in banen van Uranus en Neptunus moest verklaren. Hij had ook de baan berekend die deze Planeet X zou volgen.
Clyde Tombaugh bekijkt foto's via een blink comparator
In 1930 ging Clyde W. Tombaugh aan de slag om de hemel af te speuren aan het Lowell Observatorium in Flagstaff, Arizona (de plek waar daarvoor Lowell zijn bekende waarnemingen had gedaan aan de planeet Mars). Tombaugh ontdekte Pluto in de nacht van 25 februari op foto's die gemaakt waren in de nachten van 23 en 29 januari.
Al snel bleek echter dat dit niet de Planeet X kon zijn. Pluto is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. De planeet is zelfs kleiner dan zeven manen van het zonnestelsel: de Maan, Io, Europa, Ganymedes, Callisto, Titan en Triton.

Pluto is te zien als een kleine stip Pluto is te zien als een kleine stip
Kun je op deze foto's Pluto ontdekken?
Op deze manier heeft Tombaugh Pluto ontdekt in een zogenaamde blink comparator. Daarin bekijk je snel achter elkaar twee foto's van hetzelfde stergebied. Objecten die bewegen ten opzichte van de achterliggende sterren vallen dan direct op.

Sommigen beschouwen Pluto niet als een planeet maar als een grote asteroïde of komeet. Weer anderen beschouwen het als het grootste object uit de Kuipergordel.
De baan van Pluto is zeer excentrisch. Daardoor stond ze tussen 1979 en 1999 dichter bij de Zon dan Neptunus.


Pluto en Charon zoals gezien door de Hubble Space Telescope
In 1978 werd door James W.Christy en Robert S. Harrington bij toeval een maan bij Pluto ontdekt: Charon. Charon is de mythologische figuur die overledenen over de rivier Styx naar Hades, de onderwereld bracht.
Charon staat zo dicht bij Pluto dat men ze eerst voor één hemellichaam aanzag. In verhouding tot de moederplaneet is het de grootste van het zonnestelsel. Pluto en Charon worden dan ook als een dubbelplaneet gezien.
Men gaat er vanuit dat Charon is ontstaan door een grote inslag.

Versie 1.0.3 - © 2001 Peter van der Wijst.