Maan - Satelliet van de planeet Aarde


Straal van de baan 384400 km
Straal lichaam 1738.103 km
Siderische omlooptijd 27.3217 dagen
Massa (planeetmassa) 0.0123000345
Gem. dichtheid 3.344 g/cm³
Maan


Door de Romeinen werd ze Luna genoemd, door de Grieken Selene en Artemis.
De Maan is na de Zon het helderste object aan de hemel.
Door haar grootte en samenstelling wordt ze gezien als een aardse planeet samen met Mercurius, Venus, Aarde en Mars. Het systeem Aarde-Maan wordt dan ook wel gezien als een dubbelplaneet.
Voetstap op de Maan De Maan is het enige hemellichaam buiten de Aarde dat door de mens is bezocht. Edwin Aldrin gefotografeerd door Neil Armstrong Op 21 juli 1969 landde Neil Armstrong en Edwin Aldrin op de Maan. De laatste landing was in december 1972.
De astronauten brachten monsters mee terug naar de Aarde.

De aantrekkingskracht van de Maan op de Aarde heeft diverse gevolgen. Een van de meest zichtbare is eb en vloed. Aan de kant waar de Maan staat (en ertegenover), trekt ze de oceanen aan.
Een ander effect is dat er rotatie-energie van de Aarde wordt overgedragen aan de Maan. Hierdoor draait de Aarde steeds langzamer (1,48 milliseconde per eeuw) en de Maan verwijdert zich van de Aarde (3,8 cm per jaar). Nog een ander effect is dat de Maan synchroon om de Aarde draait. Dat wil zeggen dat haar omloop om de Aarde evenlang duurt als haar rotatie om haar as en ze altijd dezelfde zijde naar de Aarde heeft gekeerd, we zien nooit de achterkant van de Maan vanaf de Aarde.
Het vertragen van de rotatie van de Aarde zal eens tot gevolg hebben dat ook de Aarde altijd dezelfde zijde naar de Maan heeft gekeerd zoals dat bij Pluto en Charon het geval is.
De Maan heeft geen atmosfeer en geen magnetisch veld.
Ze is zwaarder aan de kant van de Aarde. Het centrum van de massa ligt 2 cm in de richting van de Aarde ten opzichte van het echte centrum. De korst is er ook dunner.
Een theorie van het ontstaan van de Maan is dat de Aarde ook in botsing kwam met een groot lichaam. Daarbij werd een deel van de massa van de Aarde uitgestoten dat later de Maan vormde.Versie 1.0.0 - © 2001 Peter van der Wijst.